terug naar activiteiten

Vuurceremonie

Over de hele wereld houden volkeren bij volle en/of nieuwe maan traditionele vuurceremonies. In de westerse wereld (her)ontdekken steeds meer mensen de kracht van een vuurceremonie. Een heilig vuur wordt als zeer reinigend en transformerend ervaren. De traditie wordt in steeds meer landen en plaatsen in ere hersteld. Een vuurceremonie brengt verbinding tot stand. Verbinding van mensen onderling en over de hele wereld, maar ook verbinding met de natuur en de elementen.
Tijdens de ceremonie worden o.a. moeder aarde, de zon- maan- en sterren en onze voorouders geëerd.

Bij een vuurceremonie kunnen pijnlijke ervaringen, trauma’s en alles wat onwenselijk is worden ge- transformeerd.
Er wordt een offer van natuurlijke materialen gemaakt. Hierin wordt alles ingebracht wat onwenselijk is en wordt er ingebracht wat wenselijk is. De heilige ruimte wordt geopend en er wordt een vuurlied gezongen ter aanwakkering van het vuur.
De sjamaan zal tijdens het zingen het vuur voeden met olie. Als het vuur 'vriendelijk' genoeg is zal de sjamaan als eerste haar/zijn offer in het vuur brengen. Daarna worden de aanwezigen uitgenodigd dit ook te doen.

Tijdens de ceremonie gaat er een pachamama (moeder aarde) stick de cirkel rond waar iedereen de zegen en/of bedankjes aan moeder aarde inblaast. Als iedereen zijn/haar offer in het vuur heeft gelegd zal de sjamaan aan iemand vragen deze stick in het vuur te leggen